Årets udfordring - for klimaet, dyrene og dig

Billede af Jorden, der smelter, med teksten "Klima udfordringen"

Gør en forskel for klimaet

Er 2023 året, hvor du skal gøre en forskel for klimaet? Vil du lære om, hvordan dine vaner påvirker vores planet? Og vil du have et nytårsfortsæt, der ikke kun handler om dig selv - men også den verden, vi lever i? Så er KlimaUdfordringen noget for dig.

I KlimaUdfordringen bliver du over 3 uger udfordret og styrket i, hvordan du kan ændre dine madvaner, så de er mindre skadelige for klimaet. Det er nemt, gratis og lærerigt at deltage i. Udfordringen starter på søndag (den 2. januar), og her får du en indsigt i det, der kommer til at ske.

I løbet af januar vil du dagligt modtage mails med de bedste opskrifter, praktiske tips og inspiration til at spise grønnere. Du kan også allerede nu gå på opdagelse i vores videnssektion om fakta om kost og klima og generelle spørgsmål og svar om vores kampagne i januar. Der kommer ligeledes til at være webinarer, hvor du kan få information, inspiration og svar på alle dine spørgsmål om sundhed, klimavenlig kost og grøn mad i praksis.

Kampagnen er lavet i samarbejde med Greenpeace, der er kendte for deres arbejde for klimaet, og Plantevækst, der er eksperter på plantebaseret mad.

Gør en enorm forskel: Spis plantebaseret!

Vi er nødt til at spise mindre kød og mere plantebaseret, hvis vi skal kunne producere mad nok til klodens voksende befolkning og samtidig afværge de værste klimaforandringer. Det slås fast af flere studier.

FN og flere forskellige uafhængige forskere konkluderer, at produktionen af animalske fødevarer som kød og mælk er en af de førende årsager til klimaforandringer og miljøproblemer:

  • Drivhusgasser fra den animalske fødevareindustri udgør ifølge en ny undersøgelse 19% af de samlede globale udledninger - i Danmark står den animalske produktion for hele 31 procent af udledningerne. (Kilde)

  • 15.000 liter vand skal der til for at producere bare et kilo oksekød. Til sammenligning kræver det kun 1800 liter vand at producere et kilo hvede. (Kilde) Størstedelen af det vand, der bruges til kødproduktion, er forurenet med bl.a. næringsstoffer, medicinrester og tungmetaller, når det ledes tilbage til miljøet. (Kilde)

  • En fjerdedel af klodens landjord bruges til at producere animalske produkter. Hvis man samlede produktion ét sted på Jorden, ville den fylde hele Nord- og Sydamerika! (Kilde)

  • 70% af verdens skovrydning er forårsaget af landbruget. Kvægavl, foderproduktion og palmeolieproduktion står bag rydning af især tropiske regnskove. (Kilde)

  • 90% af verdens fiskebestande er allerede overfiskede eller fuldt udnyttede. (Kilde)


Giv en udfordring

Kender du nogen, der trænger til at blive udfordret? Vil du gerne have, at dit familiemedlem lærer mere om klimaet, at din ven spiser mere plantebaseret eller trænger du selv, at blive udfordret på dine vaner? Meld dig til KlimaUdfordringen her:

 

* Bemærk: KlimaUdfordringen sker kun enkelte gang i løbet af året. Er du interesseret i at tage en lignende udfordring, kan du prøve VeganerUdfordringen hele året.

Précédent
Précédent

Året der gik

Prochaine étape
Prochaine étape

Julekort fra en veganer