Lait

Det du bør vide om dyrene i mælkeindustrien

Malkekøernes liv - derfor er mælk dårligt for dyrene

Mælk forårsager lidelse

Køer er venlige og intelligente dyr, som, når de får chancen, passer på deres unger og danner livslange venskaber med hinanden. Men på mange mejerier holdes køerne intensivt indespærret og lever de et desperat ulykkeligt liv, mens de mennesker, der drikker deres mælk, har en øget risiko for at udvikle hjertesygdomme, diabetes, kræft og mange andre lidelser.

Køer behandles ofte som mælkeproducerende maskiner, og mejerier opdrætter selektivt køer til at producere unaturligt store mængder mælk. I Danmark bliver deres kalve fjernet fra dem inden for 12 timer efter fødslen i den konventionelle mælkeproduktion og 24 timer efter fødslen i den økologiske, hvilket forårsager sorg og angst for både mor og kalv. Moderkøer brøler og kalder ofte desperat efter deres unger i flere dage derefter.

Køer, der opdrættes til at producere mælk, kan tilbringe hele deres liv på betongulve. De fodres med unaturlige, proteinrige diæter - som består af bl.a. døde kyllinger, grise og andre dyr - for at få dem til at producere en større mængde mælk. En europæisk ko producerer i dag ca. 4,5 gange mere mælk, end hun skal bruge til at fodre sin kalv. Som følge heraf lider disse køer ofte af smertefuld yverbetændelse eller mastitis, hvilket fører til et højere niveau af pus og bakterier i deres mælk.

Den vedvarende drægtighed er en belastning for køerne, som udmatter dem og ofte gør dem lamme. Når de er udmattede og ikke længere kan producere så store mængder mælk, bliver de sendt til slagteriet og aflivet.


Heldigvis er der mange måder, hvorpå du kan hjælpe med at sætte en stopper for deres lidelser:

  • Erstat mælk, ost, smør og andre mejeriprodukter, som du normalt spiser, med plantebaserede alternativer.

  • Spørg efter plantebaserede alternativer til mejeriprodukter på dine yndlingsrestauranter.

  • Tilmeld dig og få gratis og lækre plantebaserede opskrifter og meget mere på VeganerUdfordringen.dk.


Se selv, hvordan køerne behandles i mælkeindustrien

Kun få har været vidne til de ufattelige lidelser, som køer og kalve på mælkefarme ofte udsættes for, og hvor en ond cirkel af grusomhed rammer hele familier. Animal Equalitys hold af efterforskere tager dig med ind i denne hemmelighedsfulde industri for at dele de hjerteskærende historier bag et glas mælk.

Bemærk, at denne video viser billeder af dyremishandling.


Spørgsmål og svar om mælk

Er mælk sundt?

Mælk har traditionelt været anset som en vigtig kilde til næringsstoffer som calcium og protein, men nyere forskning og miljøovervejelser rejser spørgsmål om, hvorvidt det er sundt eller nødvendigt at inkludere mælk i kosten. For det første kan mælk være problematisk for mange mennesker på grund af laktoseintolerance, som påvirker en betydelig del af verdens befolkning, og kan forårsage maveproblemer, oppustethed og ubehag. Derudover er der bekymringer omkring mælkefede produkters rolle i forhold til hjertesygdomme og visse former for kræft, skønt forskningen stadig er blandet. Miljømæssigt er mælkeproduktion en betydelig kilde til drivhusgasudledninger, vandforbrug og jordforurening, hvilket rejser spørgsmål om dens bæredygtighed. Disse faktorer, sammenholdt med den stigende tilgængelighed af plantebaserede alternativer, gør, at flere og flere vælger at undgå mælk både af sundheds- og miljømæssige årsager.

Hvordan får du kalk uden mælk?

Selvom mælk ofte fremhæves som en primær kilde til kalk, findes der mange plantebaserede alternativer, der kan bidrage til at opfylde vores daglige kalkbehov. Grønne bladgrøntsager som broccoli, grønkål, og bok choy er fremragende kilder til kalk og indeholder samtidig en bred vifte af andre næringsstoffer. Sesamfrø og mandler er også rige på kalk og kan nemt integreres i hverdagskosten, enten som snacks eller som en del af forskellige retter. Derudover er fødevarer som tofu og tempeh, der ofte er beriget med kalk, gode plantebaserede proteinkilder. Visse kornprodukter og plantemælksprodukter (såsom soja-, mandel-, og havremælk) er ofte beriget med kalk og andre næringsstoffer, hvilket gør dem til praktiske alternativer til ko-mælk. Endvidere kan tørrede frugter som figner og dadler bidrage til kalkindtaget. Disse plantebaserede kilder til kalk er ikke kun ernæringsmæssigt værdifulde, men de tilbyder også en bæredygtig løsning i forhold til miljøpåvirkning, sammenlignet med traditionel mælkeproduktion.

Dyre- og miljøvenlige alternativer til mælk

I takt med en stigende bevidsthed om sundhed, dyrevelfærd og miljø, vinder plantebaserede mælkealternativer popularitet som bæredygtige og humane valg. Disse alternativer tilbyder en mangfoldighed af smagsvarianter og ernæringsprofiler, der appellerer til forskellige præferencer og ernæringsbehov.

I Danmark er det blevet utroligt populært at skifte til havremælk. Dette er et fremragende alternativ, da produktionen er meget mindre belastende for miljøet end ko-mælk. Men der findes også en lang række andre alternativer. Sojamælk, en af de mest næringstætte plantemælk, er rig på protein og ofte beriget med kalk og vitaminer. Mandelmælk, kendt for sin lette og nøddeagtige smag, er lav i kalorier og et godt valg for dem, der søger et lavt indhold af mættet fedt. Havremælk, som har en naturlig sødme og cremet konsistens, er særligt populær i kaffe og te. Ris- og cashewmælk er andre muligheder, der hver især tilbyder unikke smagsprofiler. Disse alternativer er ikke kun gode for dem med laktoseintolerance eller mælkeallergi, men også for dem, der ønsker at reducere deres miljøaftryk, da produktionen af plantebaserede mælk ofte kræver færre ressourcer og fører til lavere udledning af drivhusgasser sammenlignet med ko-mælk. Med stadig flere innovative plantebaserede produkter på markedet, er det blevet lettere og mere tilgængeligt end nogensinde at inkorporere disse mælkealternativer i en daglig kost.

Vi anbefaler særligt Naturli’s plantemælk, som du efterhånden kan finde i stort set alle supermarkeder. De har et bredt udvalg med både mandel-, havre-,”mini”-, ris- og soyamælk i deres sortiment. De findes i en helt klassisk udgave såvel som i en skumbar, barista version, der er helt ideel til kaffen og varme drikke generelt. Naturli’ tilbyder også havrebaseret madlavningsfløde, såvel som plantgurt samt den anmelderroste smørbar. Naturli’s alternativer til mælk og mejeriprodukter gør det nemt at skifte til plantebaserede produkter og dermed tage det dyre- og klimavenlige valg.